Mikä B-lausunto?

B-lausunto on Kelan kuntoutushakemuksen tärkein liite!

Lääkärin laatimaa B-lausuntoa tarvitaan, kun haetaan Kelan kuntoutusta. Siinä arvioidaan kuntoutuksen tarvetta ja hyödyllisyyttä. Myönteisen kuntoutuspäätöksen saamiseksi on merkityksellistä, että lausunto on hyvä ja siitä selviää, että moniammatillisen kuntoutuksen keinoin voidaan toimintakykyä kohentaa tai säilyttää sekä lisätä osallisuutta. Kelan näkökulmasta kuntoutusta puoltava B-lausunto on keskeisin asia kuntoutusta haettaessa.

Mitä hyvä B-lausunto sisältää?

Ensinnäkin siitä löytyy diagnoosi, johon asiakkaan toimintakyvyn heikentyminen perustuu. Hyvästä lausunnosta ilmenee, miten sairaus tai vamma vaikuttaa työhön, opiskeluun ja arkielämään. Siinä kuvataan kokonaisvaltaisesti, miten sairaus tai vamma haittaa päivittäisiä toimintoja ja osallisuutta, myös ns. ei – näkyvät oireet ja niiden aiheuttamat haitat, kuten kommunikaatio- ja nielemisvaikeudet, mieliala, uupumus, ajattelu- ja muistitoiminnot sekä virtsarakon- ja suolentoiminnan haitat.

Perustelut kuntoutuksen tavoitteista ja hyödyllisyydestä tulee kuvata mahdollisimman konkreettisesti. Lausunnossa huomioidaan tarve lähestyä rajoitteita moniammatillisen kuntoutuksen keinoin ja menetelmin. Kelan kuntoutus on aina tavoitteellista asiakkaan tarpeista ja hänen elämäntilanteestansa lähtevää.

B-lausunnossa suositellaan asiakkaalle sopivaa kuntoutusmuotoa, kuntoutuksen palvelulinjaa ja mainitaan myös arkea jakavan läheisen mahdollinen osallistuminen kuntoutukseen silloin, kun kuntoutuksen tavoitteiden kannalta on merkityksellistä, että myös läheinen on mukana matkassa, rinnalla kulkemassa.

Yhdessä lääkärin kanssa

Lääkärin kanssa keskustelun tueksi asiakaan kannattaa täyttää etukäteen Kelan hakulomake, jossa omin sanoin kuvaa arjessa pärjäämistään ja osallisuutta rajoittavia tekijöitä. Mitkä perusaskareet, työtehtävät ovat oireiden takia vaikeita tai kuvata millaisia rajoituksia työssä tai kotona selviytymisessä ilmenee eli miten toimintakyvyssä esiintyvät haasteet rajoittavat arkea ja osallisuutta.

Mieti, mitkä ovat juuri sinun tavoitteesi kuntoutukselle ja varmista, että tavoitteet löytyvät B- lausunnosta.

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, työterveys- tai erikoislääkäri. Oma lääkäri tuntee parhaiten sairauden/vamman vaikutuksen työ- ja toimintakykyyn.

Harkinnanvaraiseen kuntoutukseen voi hakea myös yksityisen lääkärin lausunnolla.

Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta varten tarvitaan julkisessa terveydenhuollossa laadittu kuntoutussuunnitelma. Lääkäri voi kirjata kuntoutussuunnitelman B-lausunnolle. On hyvä, että asiakas osallistuu kuntoutuksensa suunniteluun lääkärin ja tarpeenmukaisen moniammatillisen tiimin kanssa.

Apua kuntoutusohjaajilta

Kuntoutusohjaajat toimivat hyvinvointialueella perustasolla ja erikoisairaanhoidossa. Kuntoutusohjaajalta saa monipuolista ja kokonaisvaltaista neuvontaa, ohjausta ja tukea sairauden ja vammautumiseen liittyvissä asioissa. Vastaanotolle pääsee ilman lähetettä Ajan voi varata asiakas itse, läheinen tai sosiaali- ja terveydenhuollon edustaja. Kuntoutusohjaus on asiakkaalle maksutonta ja myös kotikäynnit ovat mahdollisia.

Seija Noppari

Kuntoutuksen ohjaaja YAMK
Kunnonlähde Kankaanpää