Kädenkäytön kuntoutuskurssi AVH:n sairastaneille
Kelan käden kuntoutuskurssi aivoinfarktin tai aivoverenvuodon sairastaneille
Aivoinfarktin tai aivoverenvuodon jälkeen toinen käsi voi jäädä heikoksi toimintakyvyltään. Kädenkäyttöön painottuvassa AVH-kuntoutuksessa kuntoutuja saa intensiivistä tukea halvaantuneen käden toiminnan harjoittamiseen. Tässä AVH-kuntoutuksen muodossa halvaantunut käsi ikään kuin pakotetaan tekemään monenlaisia harjoitteita ja käytännön askareita, ja tällaisella intensiivisellä harjoittelulla saavutetaan hyviä tuloksia. Kädenkäytön AVH-kuntoutuskurssilla kaikki ovat samassa tilanteessa, joten ryhmäläiset tukevat ja kannustavat sekä rohkaisevat toisiaan yrittämään ja onnistumaan. Kädenkäytön AVH-kuntoutuksessa löydetään myös itselle sopivia omatoimisia harjoituksia, joilla kättä voi treenata myös omassa arjessa.
Kädenkäytön kuntoutuskurssin kohderyhmä
Kurssi on tarkoitettu aivoinfarktin sairastaneille aikuisille, joilla on tarvetta tehostettuun käden kuntoutukseen. Työ- ja toimintakykyä voidaan turvata tai parantaa kuntoutuksen keinoin.
- Sairastumisesta on kulunut 6kk–3 vuotta ja kotiutumisesta vähintään 1 kuukausi.
- Kuntoutuja on motivoitunut tiiviiseen ja tavoitteelliseen harjoitteluun.
- Halvaantuneessa yläraajassa on tahdonalaista liikettä siten, että kuntoutuja pystyy ojentamaan rannetta ja sormia.
Kädenkäytön kuntoutuskurssin toteutus
Kädenkäytön AVH-kuntoutuskurssi toteutetaan kahdessa jaksossa noin vuoden aikana. Aloitusjakso on kestoltaan 10 vrk ja päätösjakso 5vrk. Kuntoutujan läheinen voi olla mukana 3 vuorokautta aloitusjakson lopussa. Kurssi sisältää myös ennakkoyhteydenoton ja seurantayhteydenottoja. Kurssille osallistuu 6 kuntoutujaa ja mahdollisesti 6 läheistä.
AVH-kuntoutuksen tavoitteet laaditaan kurssin alussa yhdessä kuntoutujan kanssa. Käsikuntoutusta toteutetaan pari- tai pienryhmätyöskentelynä. Kuntoutustavoitteisiin pyritään käytännön harjoittelun, vuorovaikutusta edistävien keskustelujen ja tekemisen avulla. Kädenkäytön kuntoutuskurssilla käytämme myös Armeo Spring -kädenkuntoutusteknologiaa.
Kädenkäytön kuntoutuskurssien ajankohdat
Kädenkäytön AVH-Kurssi
91316
AVH, kädenkäytön kuntoutus
- Alkujakso: 24.03.-03.04.2025
- Päätösjakso:18.08.-22.08.2025
91317
AVH, kädenkäytön kuntoutus
- Alkujakso: 19.05.-28.05.2025
- Päätösjakso:22.09.-26.09.2025
91318
AVH, kädenkäytön kuntoutus
- Alkujakso: 06.10.-15.10.2025
- Päätösjakso:09.02.-13.02.2026
91319
AVH, kädenkäytön kuntoutus
- Alkujakso: 10.11.-19.11.2025
- Päätösjakso:09.03.-13.03.2026
Kädenkäytön kuntoutuskurssi – hae näin!
Hae kurssille Kelan lomakkeella KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus) tai lomakkeella KU 132 (harkinnanvarainen kuntoutus). Liitteenä tulee olla ajankohtainen hoitotahon laatima kuntoutussuunnitelma tai lääkärin B-lausunto. Hakemukset toimitetaan Kelaan.
Lue mitä hyvä B-lausunto pitää sisällään blogistamme
Täytä KU104 hakemus Täytä KU132 hakemusKysy
lisää
Kysy lisää!
Etsit kuntoutusta sitten itsellesi, läheisellesi tai asiakkaallesi, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Hakuohjeisiin voit perehtyä tarkemmin täältä. Kerromme mielellämme lisää!
EIJAN TARINA KUNTOUTUKSESTA AIVOINFARKTIN JÄLKEEN
Eija Haahdeniemi oli juuri täyttänyt 70 vuotta, kun sai aivoinfarktin. Elämä mullistui kertaheitolla. Vasen puoli halvaantui, käsi oli melkein toimintakyvytön, jalankin kanssa ongelmia. Hän päätyi toimintaterapeutin suosituksesta kädenkäytön AVH-kuntoutukseen Kankaanpäähän.
Hän kuvaa edistymistään kuntoutuksen avulla muun muassa näin:
”Aina, kun koin jonkun edistysaskeleen tapahtuneen, kirjasin sen päiväkirjaan. Enää en millään muistaisi, milloin onnistuin leikkaamaan itse oikean käden kynnet tai milloin leivoin miehelleni nimipäiväpullat. Housujen vetäminen jalkaan seisaaltaan kertoi tasapainon huomattavasti parantuneen. Voi sitä riemua, kun sain itse vedettyä takin vetoketjun kiinni tai kun ensimmäisen kerran ajoin autoa. Yksi tavoite oli saada papiljotit hiuksiin. Sekin onnistui ennen päätösjaksolle lähtöä. Olin ylpeä itsestäni.”
Lue Eijan tarina