Rohkenenko lähteä Silmu-kuntoutukseen?

Kuntoutukseen hakeutuminen ei välttämättä ole helppoa.  Moni jännittää kuntoutuskeskukseen tulemista, ja jo matka sinne voi tuntua haastavalta. Uusi paikka ja uudet ihmiset jännittävät. Saatat miettiä, minkälaisia muut kuntoutujat ovat ja miten pärjään ryhmässä.  Minkälainen kuntoutusviikon ohjelma on ja mitä joudun siellä tekemään? Kuntoutuksen alussa voi olla helpottavaa huomata, että kaikilla on ihan samanlaisia mietteitä ja niistä voidaan puhua. Jännityskin helpottaa yleensä ensimmäisinä päivinä, kun käytetään rauhassa aikaa tutustumiseen.

Nimeni on Hanna Siiskonen ja olen työskennellyt psykologina Kunnonlähde Kankaanpäässä  elokuusta 2020 alkaen. Kuntoutuksen parissa olen työskennellyt jo 90-luvulta asti, pääasiassa mielenterveys- ja työuupumuskursseilla.  Muutkin kuntoutuspalvelut ovat vuosien aikana tulleet tutuiksi. Psykologin työssäni olen ohjannut monille kuntoutujille ryhmiä, joissa on pohdittu mm. sairauden kanssa elämiseen ja siitä toipumiseen liittyviä teemoja, on haettu omia voimavaroja ja keinoja, joilla pitää itsestään huolta.  

SILMU on Kelan tarjoama kuntoutuskurssi  masennus- ja ahdistusoireisille, jotka ovat vielä työelämässä tai palaamassa sinne.  Kuntoutus sisältää kolme viiden vuorokauden jaksoa kuntoutuskeskuksessa ja se toteutetaan ryhmämuotoisesti. Kuntoutus antaa mahdollisuuden irtaantua omasta arjesta ja pysähtyä tarkastelemaan omaa elämäntilannetta ja vointia. Kuntoutujien tukena on mielenterveyskuntoutukseen erikoistunut ammattilaisten tiimi.

Kuntoutusjaksolla pääset jakamaan kokemuksia muiden ryhmäläisten kanssa. Voit huomata, ettet ole pulmiesi kanssa yksin, vaan muilla on samankaltaisia kokemuksia. Voit saada kokemuksen ymmärretyksi tulemisesta.  Toisten kokemusten kuuleminen voi myös tuoda uusia näkökulmia itsellesi oleellisiin asioihin. Voi jopa käydä niin, että löydät ryhmästä uusia ystäviä, joiden kanssa voit olla yhteydessä kuntoutuksen päättymisen jälkeenkin.

”Saa jutella tai olla hiljaa.
Ei tarvitse esittää reippaampaa
kuin on.”

Silmu-kuntoutuksessa pohditaan omaa hyvinvointia monesta näkökulmasta. Saat tietoa mm. masennuksesta ja sen itsehoidosta, liikunnasta sekä ravitsemuksesta. Voit kokeilla erilaisia liikuntalajeja ja ehkä löytää itsellesi uuden harrastuksen. Voit miettiä ravitsemukseen, nukkumiseen tai ihmissuhteisiisi liittyviä asioita ja tarkastella arjen sujumistasi.  Kuntoutuksessa pääset tutkimaan vahvuuksiasi ja vahvistamaan voimavarojasi.

Ryhmässä uusienkin asioiden kokeileminen on helpompaa. Jaksoilla saat olla oma itsesi ja sillä voinnilla millä olet. Saat jutella tai olla hiljaa, olla aktiivinen tai ottaa vähän rauhallisemmin. Voimavaroja vapautuu itsellesi tärkeiden asioiden pohtimiseen, kun ei tarvitse esittää reippaampaa kuin mitä on.  Toiminta kuntoutuskeskuksessa ei rajoitu vain seinien sisälle, vaan lähdemme myös ulos luontoon sen elvyttävät vaikutukset huomioiden.

”Kannatti,
vaikka jännittikin.”

Silmu-kuntoutuksen läpi käyneet kuntoutujat ovat kertoneet, että vaikka kuntoutuksessa työstetään haastaviakin asioita, se palkitsee. Kuntoutuksessa pääsee kuulostelemaan omia tarpeitaan ja tekemään itselle hyvää tekeviä asioita. Lähes jokainen kuntoutusryhmä on tuonut kuntoutuksen päättyessä esille ryhmän merkityksen. Vertaistuki nousee aina yhdeksi tärkeimmistä anneista. Ja lähes jokainen toteaa myös, että kuntoutukseen kannatti tulla, vaikka se jännittikin.

Hanna Siiskonen
psykologi
Kuntoutuskeskus Kankaanpää

Silmu-kuntoutus